Mitä on yrittäjyys?

Noin neljä vuotta sitten minua taisi purra yrittäjyyskärpänen oikein pahemman kerran. Olin aloittanut opiskelemaan Haaga-Heliassa työni ohessa matkailun sähköisen liiketoiminnan erikoistumisopintoja. Oikeastaan jo restonomiopintojeni aikana aikoinaan kiinnostuin sähköisestä liiketoiminnasta ja aloin jo omatoimisesti hankkimaan lisää tietoa ja opiskelemaan sähköisen liiketoiminnan saloja.

Kuten aikaisemmasta kirjoituksestani olettekin varmasti lukeneet (jos et niin pääset tästä edelliseen kirjoitukseeni) tein aikoinaan jo restonomiopintojeni opinnäytetyön sosiaalisen median hyödyntämisestä hotellin markkinointiviestinnässä vuonna 2011. Some on siis ollut osa arkeani jo noin vuosikymmenen ajan ja lähes puolet siitä ammattillisessä mielessä. Tätä tekstiä kirjoitellessani minulle oikeastaan vasta kirkastui, mitä se yrittäjyys oikein sitten on, mutta palataan siihen tekstin lopussa. Avaan tässä hieman taustoja ennen loppukliimaksia, mutta halutessasi voit skipata suoraan loppuun.

Positiivista painostusta

Matkailun sähköisen liiketoiminnan erikoistumisopinnot ja opintojen vetäjä nettimarkkinointiguru Ilkka Kauppinen saivat viimeistään luotua minulle palon yrittäjyyteen. Ilkka on muuten nykypäivänä myös startup-yrittäjä valloittamassa maailmaa Suomen upeasta luonnosta ammentaen. Tutustu Ilkan Arctic Warriors -yritykseen täällä.

Erikoistumisopinnot käsittelivät laaja-alaisesti sähköistä liiketoimintaa verkkomarkkinoinnista, somemarkkinointiin ja videosisältöihin. Opinnot kestivät vuoden verran ja jälkimmäisen puoliskon aikana päätin, että hemmetti, jos näitä asoita haluaa oikeasti oppia on pakko alkaa tekemään itse markkinointia. Tässä myös kiteytettynä lyhyesti siis aikaisemman kirjoituksen sisältö eli Heleatsin synty.

Ilkka yllytti pitkin opintoja, että kannattaisi ehdottomasti lähteä kokeilemaan omia siipiä ja Ilkka tuki kovasti Heleatsin silloista ydinideaa, mikä perustui ruokamediaan. Olin kuitenkin nössö vielä siihen aikaan enkä uskaltanut jättää turvallista päivätyötä Expedialla mullistamassa matkailua teknologian avulla. Ilkan sanat ja kannustus jäivät kuitenkin takaraivooni kolkuttelemaan tullen aina välillä enemmän esille.

Yrittäjyys on elämäntapa

Nyt, kun ajattelee taaksepäin omaa lapsuutta ja nuoruutta minulle hyvin tyypillistä on aina ollut tekeminen. 90-luvulla rakensimme omakotitaloa Vihdin Nummelassa ja yritin kovasti olla touhussa mukana vasara kädessä työmaalla. Kuuluisalla Nummelanharjulla olen kavereiden kanssa rakentanut puumajoja siitä asti, kun se vasara on pysynyt kädessä. Varhaisteini-iässä rakensimme omat skeittiparkkimme. Sen tajuaa oikeastaan vasta nyt aikuisena, että tekeminen on usein erottanut minut muista. Pidän konkreettisesta tekemisestä ja asioiden kehittämisestä. Videopelit eivät koskaan ole olleet minulle intohimo vaikka änäriä onkin kavereiden kanssa tullut hakattua.

Olen aina halunnut tehdä töitä. 13-14 -vuotiaana tiedostin jo, että haluan päästä mopoilemaan täyttäessäni 15 ja aloitin jo niihin aikoihin jakamaan paikallislehteä kerryttääkseni mopokassaa. Lukioaikoihin työskentelin rakennustyöntekijänä kattohommissa, hiihtokeskuksessa välinevuokraamossa ja monitoimikaupassa työkalu- ja rakennustarvikeosastolla. Abivuonna sain ensimmäisen kosketuksen hotelli- ja ravintola-alaan päästyäni Nummelassa paikalliseen pubiin baarimikoksi. Tämä ensimmäinen rooli se vasta mielenkiintoinen olikin, sillä vastasin baarista yksin vastuussa vuorosta avauksesta sulkemiseen. Muutaman kuukauden oltuani baarimikkona sain ylioppilaskirjoitukset maaliiin ja minulle tarjotui mahdollisuus lähteä isolle kirkolle Scandic Espooseen tarjoilijaksi.

Yläasteikäisestä asti unelmanani on ollut olla hotellin johtaja. Työ Scandic Espoon ravintolassa olikin mahtava homma päästessäni sisään hotellimaailmaan ravintolan takaoven kautta. Hiljalleen tähän päivään asti unelma toimimisesta hotellin johtajana on pysynyt elossa. Toimittuani alalla 10 vuotta tiedän toki paremmin, mitä työ käytännössä tarkoittaa ja täytyy sanoa, että unelma ei tällä hetkellä ole aivan niin kirkas, mutta koskaan ei pidä sanoa ei koskaan. Sen olen oppinut, että hospitality-ala on minun alani ja haluan olla mukana toteuttamassa elämyksiä ihmisille.

Tekemistä heijastaa myös urheilumenneisyys ja kilpailuhenkisyys. Melko nuorena päälajiksi valikoitui jääkiekko, mitä tuli pelailtua aina isoa kirkkoa myöten Espoon Bluesissa. Urheilu ja etenkin ammattiurheilu on myös mielestäni hyvin peilattavissa yrittäjyyteen ja haluun ryhtyä yrittäjäksi. Ammattiurheilijaksi haluava painaa palkkatyötä päiväaikaan ja reenaa aikaisin aamulla sekä illalla töiden jälkeen. Tätä ympäri vuorokauden kestävää ruljanssia kestääkseen täytyy olla intohimoa ja halua toteuttaa unelmiaan. Miettiessä omaa neljää viimeistä vuotta niin toiminta tuntuu hyvin vastaavalta ammattiurheilijaksi pyrkivään henkilöön verrattuna. Päivätöitä on tullut painettua kovasti ja samalla omaa ammattitaitoa sekä yritystoimintaa kehittäen aamuvarhaiseen sekä illalla yömyöhään.

Avovaimolla on ollut oltava pitkä pinna, kun hän on saanut kestää miehensä näpyttelyä ja palavereita yömyöhään ja viikonloppuisin. Tasapainoilu päivätyön, iltatyön, harrastusten ja parisuhteen kanssa ei aina ole ollut helppoa. Hän on aina ollut tukeva vaikka hänkään ei täysin vielä vakuuttunut vuosien saatossa täysipäiväisestä yrittäjyydestä.

Urasuunnittelua en ole tehnyt määrätietoisesti enkä usko 5-vuotissuunnitelmiin. Olen asettanut itselleni suunnan, mitä seurata ja matkan varrella olen pyrkinyt tarttumaan oikeisiin mahdollisuuksiin. Hotelli oli ensimmäinen suuntani ja se on hiljalleen jalostunut hotelli- ja ravintola-alan kaupallisiin toimintoihin ja vielä tarkemmin sähköisen liiketoiminnan hyödyntämiseen alalla.

Yhteistyö on avain menestykseen

Heleatsin toiminta on ollut aaltoilevaa, mutta noususuhdanteista. Ruokamedia on kehittynyt tasaiseen tahtiin ja parin viime vuoden aikana olemme kasvaneet ravintolamarkkinointitoimistosta täysiveriseksi hospitality-alan kaupallisten palveluiden taloksi. Kasvua on tukenut oman ammatillisen osaamisen kehittyminen, Heleatsin tunnettuuden kasvaminen sekä alan kehittyvä suhdanne.

Uskon, että auttamalla hospitality-alan pieniä ja keskisuuria yrityksiä kehittämään sähköisen liiketoiminnan, revenue managementin sekä jakelun osa-alueita heillä on mahdollisuus tehdä kannattavampaa liiketoimintaa, tavoittaa uudet ja nykyiset vieraat paremmin ja samalla olla mukana luomassa destinaatiosta, missä kohde sijaitsee houkuttelevampi sekä ostettavampi niin kotimaisesti kuin kansainvälisestikin. Yksi kumppanuus kerrallaan meillä on yhteistyössä mahdollisuus tehdä Suomesta entistä houkuttelevampi sekä ostettavampi matkakohde.

Mitä tästä tekstistä pitäisi sitten päätellä eli mitä se yrittäjyys on. Minulle yrittäjyydessä korostuu kolme asiaa.

Yrittäjyys on:

 1. Intohimoa
 2. Unelmia
 3. Tekemistä

Yrittäjähenkinen henkilö tekee asioita intohimoisesti elääkseen omaa unelmaansa joka päivä, tässä ja nyt.

Tulen raapustelemaan ajatuksiani säännöllisesti liittyen yrittäjyyteen, sähköiseen liiketoimintaan, revenue managementiin sekä jakelukanavien hallintaan. Pistä meikäläisen uusimmat tekstit tästä tilaukseen:

Tsemit,
Markus

Markus Veikkolainen
+358 44 333 4374
markus@heleats.com

4 Comments

 • Mika Kylänen

  Tsemppiä tekemiseen, jaanpas omille opiskelijoilleni LAMKissa. Minusta keskeinen oppi, jonka olet oivaltanut tekemisen ohella, on kyky pysähtyä pohdiskelemaan, mitä on tullut tehtyä ja mitä tehdä seuraavaksi. 👌☝️🖖🤘🤘😉

  • admin

   Kiitos Mika! Erinomainen pointti, pari viime vuotta olen vetänyt yhteen LinkedInin puolella lyhyen artikkelin muodossa. Jatkossa aion pohtia ja oivaltaa enemmän myös arjen keskellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *