top of page
Etsi

Foodie Getaway talven ihmemaahan Iso-Syötteelle

Päivitetty: 21. marrask. 2020

Kaupallinen yhteistyö Iso-Syöte, Kide-hotelli ja Ravintola Tuba.

Joulun alla alkoi etelän vesisateet ja synkkyys nyppimään oikein toden teolla. Päätimme, että joulun tienoilla polkaistaan ja lähdetään pohjoisemmaksi fiilistelemään talvea edes muutamaksi päiväksi. Päädyimme yhteistyöhön Iso-Syötteen, Kide-hotellin ja Ravintola Tuban kanssa, ja ajatuksemme menivät melkoisen yksiin yhteistyön sisältöjen suhteen.


Jouluaattona nautiskelimme vielä Etelä-Suomessa viidettä erilaista joulupöytää kotosalla ennen kuin joulupäivän aamuna lähdimme heti aamusta matkaan. Alusta asti oli ajatuksena mennä niin pohjoiseen kuin autolla on fiksua mennä ja Suomen eteläisin tunturi Iso-Syöte täytti tämän kriteerin. Aamulla lähtiessä Google Maps näytti matka-ajaksi piirun verran alle 9 tuntia, joten kiirusta ei tarvinnut pitää. Pidimme lyhyttä taukoa noin parin tunnin välein ja pysähdyimme ruokailemaan vähän yli puolimatkasta Matin ja Liisan asemalle, missä nautimme pizzat. Pysähdyspaikkoja etsimme netistä ja joulupäivänä auki oleva valikoima ei räjäyttänyt mieltä. Matin ja Liisan Asema osoittautui oikein passeliksi paikaksi.


Lähtiessämme suunnittelimme ajavamme nelostietä Ouluun asti, mutta klassisesti päädyimme enemmän ja vähemmän vahingossa vitostielle, joten tultiin sitten sitä kautta. Sinänsä reittivalinnalla ei hirveästi ole merkitystä, mutta voimme kertoa, että Kajaanin jälkeen seuraavat pari tuntia sai kyllä ajella aikalailla kieli keskellä suuta oli nimittäin sen verran talviset tieolosuhteet.


Kidettä arkeen

Marraskuun alussa 2019 avautunut Kide-hotelli löytyi helposti suoraan Iso-Syötteen rinteiden juurelta ja ensimmäinen ilta meni asettautuessa kodiksi. Uuden huoneistohotellin huoneistot soveltuvat oikein mainiosti pidempäänkin asumiseen. Kaikissa huoneistoissa on varusteltu keittiö ja kylpyhuone kuivauskaapilla. Huoneistohotellista löytyy välinevarastot suksia ja lautoja varten.


Kide-hotellilta löytyy uutuutta hohkaava kuntosali, missä kelpasi käydä tekemässä roikuntatreeniä liikkuvuuden parantamiseksi. Tuli siellä yksi penkkisarjakin tehtyä roikkumisen lomassa. Kide-hotelli nojaa mukavasti teknologiaan ja perinteisiä avaimia ja avainkortteja ei tällä reissulla tarvittu. Huoneiston ovet avautuivat kätevästi puhelinta hyödyntäen mobiilisovelluksella.

Ravintola Tuba vastasi toiveisiin


Koska kyseessä oli heleatsmäinen spesiaali foodie getaway oli paikkaa valittaessa kriteerinä herkullisen oloinen ravintola. Kide-hotellin yhteyteen oli onneksi hiljattain avattu Oulussakin toimiva ravintola Tuba. Tuban toiminnassa korostuu ekologisuus ja käsityö. Ekologisuutta ja kiertotaloutta edustivat näkyvästi pari silmään osunutta yksityiskohtaa. Tuban kahvikuppivalikoima oli sekalainen setti kaikenlaisia kahvikuppeja ympäri Suomea ja ravintolatilan valaistus oli pääosin toteutettu mitä värikkäimmillä uniikeilla käytetyillä valaisimilla.

Saimme nauttia monipuolisesti Tuban palveluista. Aamut starttasimme aamiaispöydällä, missä oli itse leivottujen sämpylöiden ja perusaamiaisantimien lisäksi kivana lisänä muun muassa chia-vanukasta sekä tuorepuuroa. Kunniamaininta herkulliselle kaurapuurolle mitä kelpasi maiskutella. Tuba tarjoilee buffet-lounasta, missä oli maistuvia vaihtoehtoja kasvisvaihtoehtoa unohtamatta. Ruokalajeista huomasi ja maistoi, että ne olivat rakkaudella tehtyjä. Lounaalla oli monipuolinen salaattivalikoima, lämmin pääruoka sekä jälkiruoka ja kahvi. Lounaalla on mahdollista buffetin sijasta nauttia myös Tuban Deluxe Burgeria.

Kolmen päivän ja neljän yön reissun aikana saimme kokea kolme erilaista illallista. Ensimmäisenä iltana meitä hieman laiskotti ja kävimme hakemassa ruoan huoneeseen, mikä onneksemme oli mahdollista todella kätevästi, koska ravintola oli kytköksissä Kide-hotelliin. Toisena iltana Tubassa oli joka perjantainen burgerbuffa ja pöydän antimista sai koottua herkullisen pulled pork tai pihviburgerin. Viimeisenä iltana herkuttelimme kolmen ruokalajin illallisen ennen Vilma Alinan keikkaa. Illallinen koostui pohjoisen makuja ammentavasta maistelulautasesta, missä oli paikallista juustoa, lihaa ja kasviksia. Pääruoaksi tilasimme lohta ja härkää, missä molemmissa oli kaverina palsternakkapyre. Annokset olivat maukkaita ja ruokaisia. Jälkiruoaksi oli pakko vielä kokeilla Tuban oman patissierin leipaisemaa leivosta, mikä oli todella maukas.

Antautuminen nautiskelulle


Kide-hotellin huoneistosta oli aamuisin mukava ihailla tunturimaisemaa, ja kesällä tunturi-ilmaa voi aistia ranskalaisella parvekkeella. Huoneistossa olisi ollut hyvin varusteltu keittiö, mutta Tuban huolenpidon johdosta emme juuri päässeet hyödyntämään keittiötä. Kide-hotellin sijainti ei voisi olla parempi ottaen huomioon, että kaikki aktiviteetit sijaitsevat Kide-hotellin ympärillä.


Ennen reissuun lähtöä olimme suunnitelleet menevämme lumilautailemaan, hiihtämään ja kuntosalille. Olemme molemmat lumilautailleet nuoruudessamme, mutta molemmilla aktiivisesta lumilautailusta on päässyt kulumaan jo 10-15 vuotta. Eniten lumilautailemaan menemisessä jännitti ankkurihissinousu, mutta siitäkin selvittiin kunnialla. Lautailu tuntui olevan melkoisen hyvin selkärangassa. Meille Iso-Syötteen rinteet tarjosivat erinomaiset puitteet laskemiseen ja ne toimivat varmasti kokeneemmillekin laskijoille. Markus innostui jopa kokeilemaan ministreetin pieniä bokseja ja hyppyreitä.


Lumilaudat löytyivät omasta takaa, mutta muut välineet vuokrasimme Iso-Syötteen vuokraamosta, mikä oli rinteiden alla lyhyen kävelymatkan päässä. Lumilautailua varten nappasimme matkaan kypärät ja lasit sekä hiihtopäivänä oikein kunnon murtsikkapaketit. Iso-Syöte tuntuu olevan rinteiden lisäksi oikea murtomaahiihtäjän unelma. Priimakunnossa olevaa latua on kilometrikaupalla. Meillä ei murtomaahiihtoakaan ole pahemmin tullut harrastettua viime vuosina, mutta siihen nähden suksi luisti mukavasti.

Parin ensimmäisen päivän mittaan katselimme, kun useat ihmiset polkivat fat bikella menemään. Fat bike eli läskifillari oli meille uudehko tuttavuus, mitä oltiin kyllä nähty ja niistä kuultu, mutta ei ollut koskaan tullut ajateltua, että sitä voisi itsekin testata. Homma näytti kuitenkin sen verran hauskalta, ja Iso-Syötteelta löytyy hulppeat fat bike -reitit ympäri Syötteen kansallispuistoa, joten olihan tämä mahdollisuus hyödynnettävä. Vinkkinä sähkö fat biken vuokraus varsinkin aloittelijalle ei ole mikään nolo juttu. Vuokraamossa kysyttäessä otattetko fat biket sähköllä vai ilman naureskelimme vielä siinä vaiheessa, että eihän me nyt sähköpyöriä oteta, eikö tässä urheilemaan oltu menossa. Noh, kyllä siinä, kun muutamat kilsat oli menty niin sähköpyöräkään ei olisi ollut huono vaihtoehto.

Vilma Alinan keikka alustettuna kolmen ruokalajin dinnerillä Tubassa kruunasi reissun hienosti. Keikka oli intiimi ja Vilma Alina veti keikan duona kitaristinsa kanssa.


Seikkailijan helposti saavutettavissa oleva kohde


Tätä kirjoittaessa olemme jo matkalla kohti kotia. Matka alkoi melkoisessa lymipyryssä pimeän aikaan, mutta nelostielle päästessämme alkoi jo päiväkin sarastaa ja samalla tie parani. Ehdottomasti suosittelemme nelostietä, jos suuntaat autolla kohti Iso-Syötettä. Matkaan kannattaa varata talvi-aikaan vähintään yhdeksän tuntia pääkaupunkiseudulta, jos matkaa ei halua taittaa yhteen menoon.


Vaihtoehtoisesti Iso-Syötteelle pääsee kätevästi lentämällä Oulun kautta. Ymmärtääksemme Ouluun lentäminen on usein huomattavasti huokeampaa kuin Lapin suosituimpiin kohteisiin, joten Ouluun löytänee hyvinkin usein lentoja hyvään hintaan ja siirtymä Oulusta Iso-Syötteelle kestää vain noin 1,5-2 tuntia kulkuvälineestä riippuen. Muutamassa tunnissa Etelän tomut, loskat ja vesisateet voi jättää taakseen ja lähteä talven ihmemaahan tai muina vuodenaikoina luonnon syleilyyn.


Kiitämme Kide-hotellia, Iso-Syötettä ja Ravintola Tubaa upeasta elämysmatkasta.


205 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page